Steunzolen
Steunzolen zorgen voor een betere drukverdeling onder de voeten en voor standsveranderingen, waardoor pijnklachten afnemen of zelfs verdwijnen. Veel lichamelijke klachten vinden namelijk hun oorsprong in de stand van de voeten. Hiermee bedoelen wij niet alleen voetklachten, maar ook klachten aan de enkels, knieën, heup en/of rug.
Aanmeetafspraak
Tijdens deze afspraak bespreken we wat uw klachten zijn. Bent u in het bezit van een verwijzing? Dan willen we u vragen deze mee te nemen naar de afspraak. Een verwijzing is een goed communicatiemiddel tussen huisarts/specialist en orthopedisch adviseur/podoloog/podotherapeut. Uw medische indicatie staat hier namelijk op vermeldt. Een verwijzing is echter niet noodzakelijk.
Nadat uw klachten besproken zijn, voeren we een fysiek voetonderzoek uit. Tijdens dit onderzoek kijken wij naar:
- De vorm en stand van uw voeten, enkels, knieën, heup en rug.
- Bewegingsmogelijkheden van de voeten en gewrichten.
- Pijnpunten.
- Loopanalyse d.m.v. digitale drukmeting.
Aan de hand van de gegevens en vergaarde informatie adviseert onze orthopedisch adviseur, podoloog of podotherapeut u een type zool welke voor u het meest geschikt is.
Verschillende disciplines
Op onze vestiging in Rotterdam-IJsselmonde worden de steunzolen aangemeten door een podoloog of podotherapeut. Op alle andere vestigingen door een orthopedisch adviseur.
Het belangrijkste verschil tussen de orthopedisch adviseur, podoloog en podotherapeut is hun vooropleiding.
Orthopedisch adviseur
Onze orthopedisch adviseurs hebben een opleiding tot orthopedisch (schoen) technologie afgerond welke gericht is op het aanmeten en vervaardigen van orthopedisch hulpmiddelen, zoals: orthesen, prothesen, steunzolen en orthopedisch schoeisel. Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan technische en medische kennis, zoals biomechanica en de mogelijkheden van diverse materialen en technieken om het lichaam te ondersteunen bij beweging.
Podoloog
De podoloog heeft een opleiding afgerond specifiek gericht op het behandelen van klachten die voortkomen uit een afwijkend functioneren of afwijkende stand van de voeten. De behandeling van de podoloog bestaat uit het toepassen van corrigerende of beschermende technieken, zoals schoen- en zoolcorrecties, tevens kan een podoloog patiënten advies geven om klachten te voorkomen en te verhelpen.
Podotherapeut
De podotherapeut heeft een HBO opleiding afgerond welk ook specifiek gericht op het behandelen van klachten die voortkomen uit een afwijkend functioneren of afwijkende stand van de voeten. Een podotherapeut is BIG geregistreerd en bevoegd om medische diagnoses te stellen. Een podotherapeut neemt daarom tijdens een consult vaak meer tijd voor diagnostische onderzoeken en koppelt bevindingen en het behandelplan terug aan uw huisarts. De kosten voor een eerste consult zijn daarom hoger bij een podotherapeut. Een podotherapeut kan naast schoen- of zoolcorrecties ook instrumentele behandelingen uitvoeren. Denk hierbij aan nagelbeugels, silicone-orthesen en het uitvoeren van wondbehandelingen bij diabetespatiënten.
Mocht u voor voetzorg komen en diabetes hebben, dan adviseren we u om specifiek een afspraak te plannen bij een podotherapeut. De vergoeding voor behandelingen bij de podotherapeut voor mensen met diabetes kunnen afhankelijk van het zorgprofiel vanuit de basisverzekering vergoed worden. Zorgprofielen worden aangegeven van 1 tot en met 4. Loopt u geen risico, dan is het zorgprofiel niet van toepassing. De hoogte van het zorgprofiel wordt bepaald door een arts, praktijkondersteuner, internist of diabetesverpleegkundige. Vanaf zorgprofiel 2 worden consulten bij de podotherapeut rechtstreeks vergoed vanuit de basisverzekering.
Alle drie de professionals behandelen voetklachten veelal met steunzolen, maar de aanpak kan verschillend zijn. De resultaten van alle drie de professionals zijn goed!
Productie
Onze specialisten in onze werkplaats produceren de zolen individueel naar aanleiding van de instructies van uw orthopedisch adviseur, podoloog of podotherapeut.
Levertijd
De levertijd is twee weken. Hiervoor wordt een afspraak ingepland, zodat de steunzolen gepast kunnen worden. Tijdens het passen kijken we naar de pasvorm om uw voeten en in uw schoenen. Waar nodig, worden de zolen ter plekke aangepast.
Kosten
Prijslijst aanmeten steunzolen door orthopedisch adviseur/podoloog
Prijslijst podotherapie
Uitsluitend bij onze vestiging in Rotterdam-IJsselmonde.
Vergoeding
We dienen de rekening direct in bij uw zorgverzekeraar wanneer u steunzolen heeft gekregen op onze vestiging in Rotterdam-IJsselmonde. Bij onze andere vestigingen rekent u de steunzolen direct bij ons af en dient u de factuur zelf te declareren bij uw zorgverzekeraar.
Aanvullende verzekering
Of u een vergoeding ontvangt en wat de hoogte van het bedrag is, hangt af van welke aanvullende verzekering u heeft afgesloten. Raadpleeg hiervoor uw polis of neem contact op met uw zorgverzekeraar.
Eigen risico
Uw eigen risico wordt niet aangesproken, omdat de vergoeding via de aanvullende verzekering gaat en niet via de basisverzekering.