Steunkousen

Het doel van steunkousen is onder andere het behandelen van oedeem (vocht) door middel van compressietherapie. Steunkousen zorgen ervoor dat door middel van compressie de vaten nauwer worden en de kleppen weer functioneren. Doordat uw vaten worden versterkt wordt ook de circulatie gestimuleerd, hierdoor versnelt de bloedstroom en verbetert de stofwisseling in uw weefsel.

Links en in het midden is een bloedvat uitgebeeld dat zijn werk doet. Het bloed wordt naar boven gepompt waarna de kleppen sluiten.

Het bloedvat rechts is verslapt. De kleppen functioneren niet meer goed waardoor deze niet sluiten. Hierdoor zakt het bloed terug naar de kuiten waar het zich ophoopt in de voeten, enkels en benen. De vaten worden hierdoor steeds wijder en de werking van de kleppen wordt slechter.

Voor wie zijn steunkousen bedoeld?

Iedereen kan voor steunkousen in aanmerking komen. Hier is geen leeftijd aan gebonden al kan leeftijd wel een rol spelen. De volgende factoren kunnen ook van invloed zijn:

  • Erfelijkheid;
  • Veel en lang staan;
  • Zwangerschap;
  • Tijdelijk na een operatie.

Waar dient u rekening mee te houden?

Wij hebben een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig waar de medische indicatie op vermeld staat.

Oedeem in de voeten, enkels en benen

Wanneer er teveel oedeem in de voeten, enkels en benen zit, kunnen steunkousen niet worden aangemeten. U dient dan eerst uw benen te laten zwachtelen om het vocht eruit te krijgen.

Zwachtelen

Hier ziet u hoe iemand wordt gezwachteld. Wanneer het oedeem grotendeels verdwenen is, kan er een afspraak worden gemaakt om de kousen aan te meten.

Levertijd

Steunkousen, officieel therapeutisch elastische kousen genoemd, worden in vier verschillende drukklassen onderscheiden: klasse één tot en met klasse vier. Hoe hoger de drukklasse, hoe meer compressie.

Wanneer wij de juiste maat steunkousen op voorraad hebben, krijgt u deze direct mee. Wanneer dit niet het geval is of wanneer u maatwerk nodig heeft bieden wij een afspraak aan binnen twee weken om de steunkousen te passen en af te halen.

Vergoeding steunkousen

Steunkousen worden vergoed vanuit de basisverzekering, met uitzondering van klasse I, wanneer u een verwijzing heeft van de huisarts of medisch specialist en het voor langdurig gebruik is. In enkele gevallen betaalt het ziekenhuis de rekening.

Er kan echter wel sprake zijn van eventuele wettelijke eigen bijdrage of eigen risico. Klik hier voor meer informatie.

Gebruik steunkousen

Als u op de volgende link klikt, kunt u instructies vinden hoe u het beste uw steunkousen aan en uit kunt trekken en hoe de kwaliteit van uw steunkousen het beste bewaard blijft: Gebruiksaanwijzing steunkousen