Beenprothese

Een beenprothese vervangt een lichaamsdeel. Er bestaan verschillende type beenprothesen, maar de procedure van aanmeten, passen en afwerken is vrijwel gelijk. Wij vertellen u hier graag meer over.

Aanmeten

Wanneer de operatiewonden (bijna) genezen zijn, wordt in overleg met uw revalidatiearts, fysiotherapeut en orthopedisch advieseur het traject voor het aanmeten van een beenprothese gestart.

In de meeste gevallen krijgt u eerst een liner aangemeten. Een liner is een soort kous, die vaak gemaakt is van siliconen. De liner wordt afgerold over uw stomp en zorgt naast bescherming er ook voor dat het laatste oedeem uit de stomp verdwijnt. De liner dient u minimaal twee weken te dragen. In deze gebruiksaanwijzing kunt u instructies vinden hoe u de liner het beste kunt aantrekken en kunt onderhouden.

Na twee weken, wordt er een gipsafdruk of een 3D scan van de stomp gemaakt. Daarnaast worden verschillende maten gemeten om tot een perfecte pasvorm van de prothese te komen.

Passen

Aan de hand van het gips – of 3D model, wordt in de orthopedische werkplaats een zogenaamde prothesekoker gemaakt. Er zit enig verschil in pasfase tussen een onderbeen- en bovenbeenprothese.

Bij een onderbeenprothese wordt de definitieve koker, twee werkweken na de aanmeetafspraak, gepast en afgesteld. Daarna kan de koker mee naar huis worden genomen. In een enkel geval krijgt men een proefkoker mee.

Bij een bovenbeenprothese wordt een proefkoker meegegeven, die ongeveer twee weken gedragen moet worden. Na deze twee weken wordt er gekeken, met de orthopedisch technoloog, hoe dit bevallen is en wat er eventueel nog aangepast moet worden. Weer twee weken later, op afspraak, wordt de definitieve koker afgeleverd en ter plekke bijgesteld.

Afwerking

Wanneer de koker definitief is, wordt de beenprothese gemaakt. De prothese wordt gegoten in de (huids)kleur naar keuze en voorzien van een cosmetische afwerking van schuim, zodat de prothese qua vormgeving zoveel mogelijk lijkt op een echt been.

Patiënten organisaties

Naast de informatie die u van ons krijgt, zijn er patiënten belangenorganisaties, die u mogelijk nog meer informatie kunnen bieden:
– Korter maar krachtig
– Landelijke Vereniging van Geamputeerden