Knieorthese

Een knieorthese / kniebrace wordt ingezet voor de knie ter:

  • Ondersteuning;
  • Stabilisering;
  • Correctie.

Afhankelijk van de verwijzing en de indicatie die erop vermeld staat meet onze orthopedisch adviseur de meest geschikte orthese aan voor uw situatie .

Ondersteunende knieorthese

Een ondersteunende knieorthese biedt met name steun en bewustwoording van de stand van de knie. Daarnaast kan het ingezet worden om de bloed- en vochtcirculatie van de knie te stimuleren en zwelling tegen te gaan door middel van druk die de orthese geeft.

Een ondersteunende knieorthese is veelal een stoffen elastische knieorthese.

Stabiliserende knieorthese

Een stabiliserende knieorthese ontlast, biedt steun en stabiliseert uw knie. Meestal is het uitgerust met een scharnier. Door het scharnier blijft de pasvorm beter behouden en begeleid het de beweging van de knie.

We hebben zowel elastische orthesen verstevigd met baleinen als orthesen gemaakt van kunststof met een frame. We streven ernaar u een orthese te leveren die u zelfstandig kan aan- en uittrekken.

Corrigerende knieorthese

Een corrigerende knieorthese wordt met name ingezet om de stand van het been te veranderen tijdens het belasten van de knie. Bij bijvoorbeeld een X stand wordt de knie gecorrigeerd om de buitenkant van de knie te ontlasten. Bij een O stand wordt de knie gecorrigeerd om juist de binnenkant te ontlasten. Daarnaast zorgt de orthese ervoor dat een overstrekking van de knie niet mogelijk is.

Een corrigerende knieorthese is van kunststof gemaakt en altijd een harde variant orthese welke uitgerust kan zijn met één of twee scharnieren.

Vergoeding

Orthopedische hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering, wanneer er sprake is van een chronische aandoening en een verwijzing van een medisch specialist aanwezig is. In enkele gevallen betaalt het ziekenhuis de rekening. Er kan sprake zijn van eventuele wettelijke eigen bijdrage of eigen risico. Klik hier voor meer informatie.

Tijdelijke aandoening / ter preventie

Het is bij ons mogelijk een knieorthese zelf aan te schaffen. Dit kan interessant zijn bij een tijdelijke aandoening (blessure) of ter preventie van een blessure, bijvoorbeeld bij skiën. Dit krijgt u namelijk niet vergoed vanuit de basisverzekering. U hoeft hiervoor ook niet eerst een verwijzing te regelen, waardoor u het product direct kunt aanschaffen. Heeft u hier interesse in? Vraag dan naar de mogelijkheden bij één van onze vestigingen.