Enkel- voetorthese

De voornaamste functie van een enkel voet orthese (EVO) is om de voet op te heffen tijdens het lopen. Hierdoor worden de tenen en de voorvoet niet meer over de grond gesleept en wordt de kans op vallen verminderd. Tevens kan een afwijkende enkel stand, waar mogelijk, gecorrigeerd worden.

Bij kinderen en volwassen met spasmen en spierverkorting leveren wij ook enkel voet orthesen voor de nacht. Zo kunnen de spieren in de nacht op lengte gehouden worden, zodat men er overdag baat bij heeft tijdens het lopen.

Aanmeten

Onze orthopedisch adviseur bepaalt een type EVO aan de hand van uw medische indicatie en persoonlijke omstandigheden. Hierbij worden uw wensen, waar mogelijk, in acht gehouden.

Confectie

Voor confectie EVO’s wordt de maat afgeleid van uw schoenmaat. Echter moet er voldoende ruimte beschikbaar zijn bij de voorvoet om drukplekken te voorkomen. Wanneer dit niet het geval is, zal de orthopedisch adviseur met u overleggen of een halve of hele schoenmaat groter de oplossing is of dat een maatwerk EVO de oplossing zal bieden.

Maatwerk

Een maatwerk EVO kan op verschillende manieren aangemeten worden. Per individu wordt er gekeken welke methode het meest geschikt is. Hieronder kunt u de verschillende methodes vinden:

  • Gipsen – wanneer de enkel/voet niet zonder hulp in de juiste positie kan worden gebracht, wordt er gegipst.
  • Casten – wanneer de enkel/voet lichte druk nodig heeft ter correctie, wordt er gecast.
  • Scannen – wanneer men zelfstandig de voet/enkel in de juiste positie kan houden, wordt er gescand.

Levertijd

Confectie

Wij hebben confectie EVO’s op voorraad. Wanneer uw maat niet meer aanwezig is, wordt er een afleverafspraak met u gepland voor twee weken later.

Maatwerk

Maatwerk EVO’s hebben een levertijd van twee weken na maatname. Enkel bij complexe EVO’s wordt er twee weken na het aanmeten een proefpassing gedaan. Een complexe EVO is bijvoorbeeld een EVO met scharnieren of een leren binnenschoen.

Vergoeding

Orthopedische hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering, wanneer er sprake is van een chronische aandoening en een verwijzing van de medisch specialist aanwezig is. In enkele gevallen betaalt het ziekenhuis de rekening.

Er kan sprake zijn van eventuele wettelijke eigen bijdrage of eigen risico. Klik hier voor meer informatie.

Schoenadvies

Niet elke confectieschoen is geschikt om een EVO in te dragen. Hieronder kunt u een aantal richtlijnen vinden waaraan een confectieschoen moet voldoen:

  • Een juiste lengtemaat.
  • Een juiste breedtemaat.
  • Een stevig contrefort. Dit is een versteviging aan de achterzijde van de schoen. Het zorgt voor een goede fitting van de enkel.
  • Een brede hak wat voor een stabiel draagvlak zorgt.
  • Een maximum hakhoogte van 2,5 cm.
  • Onze voorkeur gaat uit naar een vetersluiting. Een vetersluiting zorgt voor een goede omsluiting van de wreef.
  • Een uitneembaar voetbed om meer ruimte te creëren voor uw EVO .