Voet

Klachten

  • Pijnlijke voeten
  • Vermoeide voeten
  • Hielspoor
  • Artrose (gewrichtsslijtage)
  • Diabetes
  • Reuma

De voet bestaat uit drie gebieden: de voor-, midden- en achtervoet. Het lichaam is complex en bestaat uit maar liefst 26 afzonderlijke beenderen, 33 gewrichten, 107 ligamenten en 19 spieren en pezen.

Voorkomende klachten

Voetklachten zijn er in veel soorten en maten. Plat- en holvoeten zijn bekende oorzaken van voetklachten. Ook een standsafwijking aan de grote teen (hallux valgus) komt veel voor en kan leiden tot pijnklachten. Bovendien worden hielspoor en peesplaatontstekingen ondervonden door 300.000 tot 400.000 Nederlanders per jaar. Zeker bij 50-plussers is artrose daarbuiten een veelvoorkomende klacht aan de voet. Dit is de geneeskundige naam voor een aandoening aan het kraakbeen in gewrichten; in de volksmond is dit ook wel bekend als gewrichtsslijtage. Omdat bij mensen met diabetes (suikerziekte) de doorbloeding meestal slechter is, bestaat voor hen een grotere kans op voetklachten. Onbehandelde voetklachten kunnen leiden tot klachten aan knieën, heupen en (onder)rug.

Mogelijke oplossingen

Afhankelijk van de klacht maken we bij voetklachten een footscan analyse met behulp van moderne computerapparatuur. Oplossingen voor zijn mogelijk in de vorm van één of meerdere hulpmiddelen:

Inlays (steunzolen)

Dit zijn losse inlegzolen die we geheel op maat maken. Het doel hiervan is uw voeten – en daarmee uw gehele lichaam – in de juiste positie (terug) te brengen. Gezien het verschil in belasting maken we onderscheid tussen inlays voor dagelijks gebruik en voor gebruik tijdens sportbeoefening.

Shockwave therapie (ESWT)

Deze therapie is speciaal bedoeld voor de behandeling van chronische spier- en peesaandoeningen. Shockwave therapie is ontstaan vanuit de technologie van de niersteenvergruizing. De therapie wordt in aangepaste vorm wereldwijd sinds de jaren ’90 ingezet door orthopedisch chirurgen. De pijnlijke plek wordt voorzien van schokgolven. De therapie wordt veelal ingezet bij hielspoor wanneer inlays (steunzolen) onvoldoende of geen uitkomst bieden.

Confectieschoenen

Het dragen van kwalitatief goede schoenen kan veel problemen voorkomen, maar zal ook helpen bij bestaande voetklachten. Om een optimaal draagcomfort te garanderen, leveren we confectieschoenen in diverse wijdtematen. Al onze schoenen zijn daarnaast geschikt voor op maat gemaakte inlays (steunzolen). Tot slot kunnen wij uw confectieschoenen ook aanpassen of voorzien van elementen, zoals een hakverhoging en een afwikkeling.

Maatschoenen

Gedeeltelijk of geheel op maat gemaakte schoenen zijn eveneens een mogelijkheid bij voetproblemen. Wanneer hiervoor wordt gekozen, betreft het ernstige(re) klachten. Denk hierbij aan lichamelijke problemen die veroorzaakt worden door ziekten (diabetes) en chronische aandoeningen (reumatoïde artritis).

Voetprothesen

Het geheel of gedeeltelijk missen van een voet kan het gevolg zijn van een aangeboren afwijking of een operatieve ingreep met als aanleiding een ziekte (bijvoorbeeld diabetes, kanker, vaatziekte) of trauma (ongeval). Onze gespecialiseerde medewerkers hebben jarenlange ervaring in het vervaardigen van prothesen. Een goede samenwerking met medisch specialisten (veelal orthopedisch chirurgen en revalidatieartsen) is daarin van groot belang. Neem voor meer informatie hierover contact op; onze orthopedisch adviseurs voorzien u graag van aanvullende informatie.