Been

Klachten

Vaatproblemen (vochthuishouding)
Pijnlijke benen door:

  • Zenuwbeknellingen
  • Uitstraling hernia
  • Slijtage (artrose)
  • Reuma

Het been wordt onderverdeeld in het bovenbeen, de knie, het onderbeen, de enkel en de voet. Onze benen moeten elke dag weer het volle gewicht van ons verdragen en hebben daarmee een zware taak te vervullen.

Voorkomende klachten

Klachten aan benen zijn zeer uitlopend. Zo kunnen vaatproblemen, een ontregelde vochthuishouding en standsafwijkingen zorgen voor ongemakken en pijn, maar ook slijtage (artrose) is een bekende oorzaak van klachten. Daarnaast kan overbelasting in pijnklachten resulteren. Denk hierbij aan zware arbeid of (te) intensieve sportbeoefening. Pijn in de benen kan ook een gevolg zijn van uitstralingen, bijvoorbeeld vanuit de rug door een hernia of zenuwbeknellingen. 

Mogelijke oplossingen

Omdat klachten aan benen zeer uiteenlopend van aard kunnen zijn, geldt datzelfde voor de mogelijke oplossingen:

Therapeutisch elastische kousen

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht (oedeem). Een opeenhoping van vocht in de benen kan het gevolg zijn van lymfoedeem, spataders of trombose. De opeenhoping wordt veroorzaakt door een teveel aan vocht dat wordt geproduceerd of doordat te weinig vocht wordt afgevoerd. Het dragen van therapeutisch elastische kousen geeft benen extra druk, wat de vochtophoping tegengaat.

Lymfedrainage

Het lymfestelsel speelt een belangrijke rol bij het scheppen en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende en zuiverende rol in vervult. Deze functie kan door een ongeval, ziekte of stress worden bemoeilijkt. In dat geval kan lymfedrainage uitkomst bieden. Door een zachte massage wordt de afvoer van afvalstoffen dan verbeterd, de aanmaak van nieuwe lymfevaatjes gestimuleerd, de celvernieuwing bevorderd en gaan organen beter werken.

Inlays (steunzolen)

Dit zijn losse inlegzolen die we geheel op maat maken. Het doel hiervan is uw voeten – en daarmee uw gehele lichaam – in de juiste positie (terug) te brengen. Gezien het verschil in belasting maken we onderscheid tussen inlays voor dagelijks gebruik en voor gebruik tijdens sportbeoefening.

Braces/ bandages/ beugels

Ons assortiment braces en bandages is zeer gevarieerd en loopt uiteen van sportbaces tot op maat gemaakte bandages en beenbeugels. Soms wordt zelfs bij breuken (fracturen) een brace geadviseerd. Het doel is dan de breuk niet te laten verschuiven, ook wanneer u uw been wél belast. We leveren zowel geconfectioneerde als op maat gemaakte braces/ beenbeugels. Voor deze laatste optie wordt gekozen bij een afwijkende maatvoering of bij ernstige klachten, waardoor een confectiebrace onvoldoende of geen uitkomst biedt.

Beenprothesen

Het geheel of gedeeltelijk missen van een been kan het gevolg zijn van een aangeboren afwijking of een operatieve ingreep met als aanleiding een ziekte (bijvoorbeeld diabetes, kanker, vaatziekte) of trauma (ongeval). Onze gespecialiseerde medewerkers hebben jarenlange ervaring in het vervaardigen van beenprothesen. Een goede samenwerking met medisch specialisten (veelal orthopedisch chirurgen en revalidatieartsen) is daarin van groot belang. Neem voor meer informatie hierover contact op; onze orthopedisch adviseurs voorzien u graag van aanvullende informatie.